Het Overlegcomité kwam afgelopen vrijdag 26 november vervroegd samen om strengere maatregelen te bepalen die de coronasituatie moeten keren. Ook aan de ministers van onderwijs werd gevraagd om nieuwe maatregelen in overweging te nemen.
Minister Ben Weyts pleegde daarover intussen overleg met de onderwijsministers van de andere gemeenschappen en met de sociale partners.
Er gelden vanaf maandag 29 november een aantal verstrengingen rond deze topics, in alle onderwijsniveaus:
- scheiden van klasgroepen
- extra-murosactiviteiten
- de lerarenkamer
- derden in de academie
- test- en tracingstrategie
Verder blijven de huidige coronamaatregelen in het onderwijs van kracht. Lees verder in deze update zeker de aandachtspunten voor deeltijds kunstonderwijs.
Nieuwe maatregelen
Klasgroepen
- Vermijd maximaal het mengen van klasgroepen in gemeenschappelijke binnenruimten (studie, refter, indoor speelruimtes …).
- Voorzie vaste plaatsen voor de leerlingen.
Extra-murosactiviteiten
- Extra-murosactiviteiten met overnachting worden opgeschort, minstens tot de kerstvakantie.
- Voor eendaagse uitstappen volg je de regels uit de brede samenleving.
Lerarenkamer
- In de lerarenkamer is een CO2-meter aanwezig en blijft de waarde steeds onder 1200 ppm.
- De lerarenkamer fungeert als werkplek, niet als vergader- of pauzeplek.
Derden in de academie
- Hou de aanwezigheid van derden in de academie strikt beperkt. Laat ze enkel toe als je dat als academie nodig vindt om de leerplandoelstellingen te bereiken. Derden dragen verplicht een mondmasker.
- Organiseer enkel activiteiten die nodig zijn om de leerplandoelstellingen te bereiken. Feesten kunnen alleen doorgaan zonder externen.
Test- en tracingstrategie
- Er komen extra middelen (6,5 mio euro voor alle onderwijsinstellingen) voor de aankoop van zelftestenvoor personeelsleden.
Voortaan treedt vanaf 3 besmettingen de noodremprocedure in werking.
Aandachtspunten bij huidige maatregelen
Mondmaskerplicht
De mondmaskerplicht vanaf 10 jaar blijft gelden. Ter verduidelijking:
- Personeelsleden dragen een mondmasker als ze geen afstand kunnen houden, dus ook wanneer ze rondlopen in de klas.
- Leerlingen kunnen, wanneer ze stilzitten in de klas, hun mondmasker enkel afzetten als aan deze 2 voorwaarden is voldaan:
- er is voldoende ventilatie
- de leerlingen zitten op anderhalve meter afstand van elkaar
Personeelsleden en derden in de academie
- Vergaderingen met personeelsleden, maar ook de schoolraad, de ouderraad, bijscholingen … moeten digitaal plaatsvinden.
- Oudercontacten moeten digitaal plaatsvinden. Voor de meest kwetsbare groepen kan een fysiek oudercontact soms aangewezen zijn.
Ventilatie
- In elk klaslokaal, lerarenkamer en refter komt er in beginsel een toestel dat de CO2-waarde kan meten. Onderwijsinstellingen krijgen bijkomende middelen (11 mio euro) voor de aankoop ervan.
Afstandsonderwijs
- Er komt geen algemeen opgelegd afstandsonderwijs.
Academies kunnen wel altijd zelf beslissen om strengere maatregelen te nemen en op basis van de lokale situatie bijvoorbeeld overschakelen op hybride onderwijs.
Organisatie van de examens
- Academies kunnen examens organiseren volgens de modaliteiten die ook vorig jaar van kracht waren. Hou rekening met de huidige veiligheidsmaatregelen:
- Examens voor meerdere klasgroepen kunnen in hetzelfde lokaal plaatsvinden, mits de klasgroepen onderling de afstand bewaren.
- Voorzie waar mogelijk vaste plaatsen voor leerlingen.
- Zorg voor voldoende ventilatie.
- Leerlingen dragen een mondmasker als ze het examenlokaal betreden en verlaten. Ze kunnen het afzetten wanneer ze stilzitten en er voldoende afstand en ventilatie is.
- Bij besmetting, quarantaine of tijdelijke sluiting van je academie kan je de regeling toepassen die in jouw academie voorzien is als leerlingen door overmacht of gewettigd verlet een examen niet kunnen volbrengen. Zo kunnen ze hun examen op een ander moment of onder een andere vorm afleggen. Aandachtspunten:
- Als je de overmachtsregeling inroept, communiceer je zo snel mogelijk naar ouders en leerlingen, zodat de nieuwe afspraken duidelijk zijn.
Voor ziekte in een examenperiode is een medisch attest vereist. Bij quarantaine is een quarantaineattest afdoende voor de wettiging van afwezigheid.
Hou de maatregelentabel en de FAQ de komende dagen in het oog, ze worden zo snel mogelijk bijgewerkt.
Deze informatie is door het Ministerie van Onderwijs verstuurd aan de directeurs DKO. ACOD Onderwijs deelt deze informatie enkel en alleen om de leden optimaal op de hoogte te houden, niet omdat ze onze standpunten zou vertolken.