Ook onderwijs schakelt naar fase oranje
Minister Ben Weyts en de onderwijspartners hebben vandaag beslist dat ook de scholen, academies, centra en internaten naar fase oranje schakelen, nu het Overlegcomité heeft bepaald dat de brede samenleving klaar is voor die stap.
Concreet gaat het onderwijs naar fase oranje van de onderwijsbarometer vanaf zaterdag 19 februari. Dan vervalt ook de mondmaskerplicht voor alle leerlingen van de lagere school (ook voor wie al 12 jaar is). Wie van hen daarnaast les volgt in het DKO, hoeft ook daar geen mondmasker te dragen. Personeelsleden blijven in beginsel een mondmasker dragen.
Ook leerlingen in het secundair onderwijs moeten nog een mondmasker op, maar op de speelplaats en bij buitenactiviteiten mag het af als ze intense fysieke contacten vermijden. Blijf inzetten op mondmaskerpauzes als er voldoende afstand én ventilatie is.
In deze update lees je welke versoepelingen er concreet worden doorgevoerd en wat ongewijzigd blijft. Onderaan lees je meer over de nieuwe, specifieke barometer voor de internaten.
Wat betekent fase oranje concreet op school?
Wat verandert er vanaf zaterdag 19 februari?
- Leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar hoeven geen mondmasker meer te dragen. Wie van hen ook les volgt in het DKO, hoeft ook daar geen mondmasker te dragen.
- Extra-murosactiviteiten kunnen plaatsvinden volgens de regels in de samenleving. Voor sommige geldt dus nog een capaciteitsbeperking. Hou voor (meerdaagse) uitstappen ook rekening met de gewijzigde reisregels.
- Activiteiten buiten de schooluren zoals schoolfeesten, opendeurdagen, infoavonden … zijn toegelaten volgens de regels die gelden in de samenleving bij code oranje.
- Vergaderingen met personeelsleden, maar ook de schoolraad, leerlingenraad, ouderraad, bijscholingen en pedagogische studiedagen organiseer je maximaal digitaal. Je kan hier enkel van afwijken als er een reële nood is aan fysiek samenkomen.
- Telewerk is niet langer 4 dagen per week verplicht voor telewerkbare functies, maar wordt aanbevolen.
- Oudercontacten kunnen fysiek plaatsvinden met respect voor de veiligheidsmaatregelen.
- Fysieke schoolbezoeken buiten de lesuren voor of na een inschrijving zijn mogelijk. Let op: hoe je de inschrijvingen zelf organiseert, lees je in de FAQ.
- Niet-essentiële derden tijdens de schooluren zijn niet aangewezen. De school maakt zelf de inschatting wie essentieel is voor de werking.
Wat blijft ongewijzigd?
- Contactonderwijs blijft de regel. In functie van de onderwijskwaliteit, kan je altijd afstandsonderwijs of hybride onderwijs organiseren.
- Ventileer en verlucht maximaal op basis van CO2-metingen in elk klaslokaal, eet- en vergaderzaal en de lerarenkamer.
- Organiseer zo veel mogelijk buiten.
- Probeer om zo veel mogelijk afstand te houden. Tracht drukte aan de schoolpoort te vermijden en wijs ook daar op het belang van afstand houden.
- Probeer binnen het vermengen van klasgroepen nog te vermijden.
- Leerlingen krijgen maximaal een vaste plaats in het klaslokaal.
- Onderwijspersoneel draagt een mondmasker, conform de maatschappij. Wanneer ze lesgeven vooraan in de eigen klas kan het masker af, als er voldoende afstand én ventilatie is.
- Blijf inzetten op mondmaskerpauzes voor leerlingen secundair onderwijs. Die zijn mogelijk bij voldoende ventilatie én afstand, en ook op de speelplaats.
- Pas basishandhygiëne en hoesthygiëne toe.
- Wie ziek of besmet is, blijft thuis.
- Het is altijd mogelijk dat de lokale risicoanalyse aanleiding geeft tot extra maatregelen in samenspraak met de preventieadviseur.
Barometer voor internaten
Voor de onderwijsinternaten, tehuizen, MPIGO en IPO is er nu een aparte barometer. Die is grotendeels gebaseerd op de barometer voor het leerplichtonderwijs, met wel 2 specifieke maatregelen rond mondmaskers in een leefgroep en wat bij quarantaine.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.