Het Rekenhof heeft onderzocht of het aanbod van de opleidingen in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) voldoende afgestemd is op de leerbehoeften en de academies voldoende toegankelijk zijn voor kansarmen en leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Eind december 2021 werd het verslag hiervan aan het Vlaams Parlement overgemaakt. Midden maart wordt het door het Rekenhof in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement toegelicht.
In 2018 werd het deeltijds kunstonderwijs hervormd en kreeg het een eigen onderwijsniveaudecreet met nieuwe einddoelen en een geactualiseerd aanbod van de opleidingen. Het Rekenhof stelde vast dat de spreiding van het aanbod in Vlaanderen sindsdien is verbeterd, behalve voor het domein Dans. Bovendien is er in twaalf procent van de gemeenten nog steeds geen enkel aanbod. De nieuwe opleidingen en diverse verkorte of verlengde trajecten lokken weinig leerlingen.
De academies krijgen van de overheid geen bijkomende structurele middelen om een gelijkekansenbeleid te voeren. Ze kunnen alleen maar vermindering van inschrijvingsgeld toekennen en tussenkomen op diverse bijkomende onkosten, zoals huurgeld voor een instrument, kopieën en materialen. Die bijkomende onkosten zijn dan ook het hoogst in het domein muziek. Het tekort aan werkingsmiddelen en omkadering en de vaak gebrekkige infrastructuur maken het het deeltijds kunstonderwijs moeilijk om aan de behoeften te voldoen. Het Rekenhof stelde hier ook vast dat de academies die leerbehoeften veelal informeel vaststellen en bij het organiseren of oprichten van een opleiding in een (nieuwe) vestigingsplaats geen grondig onderzoek voeren.
Het niveaudecreet waarborgt aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften het recht op redelijke aanpassingen of een aangepast curriculum. De bevindingen van het Rekenhof tonen aan dat de academies hun best doen, zelfs al staan hier geen middelen tegenover. Het meer inclusief werken in het deeltijds kunstonderwijs is verbeterd voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, van wie leerlingen met autisme de grootste groep vormen. Het domein beeldende en audiovisuele kunsten is het meest inclusief.
Het volledige rapport met interessante gegevens kan je hier inkijken.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |