Omwille van het lerarentekort wil men zo veel mogelijk mensen aan de slag houden. Een van de manieren om dit te bereiken, is de snellere re-integratie van zieken. Bovendien worden de administratieve procedures vereenvoudigd. Ten slotte wordt ook het Gespecialiseerd Team Bemiddeling ingeschakeld.
Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte: andere mogelijkheden, minder administratie
Wie vandaag na een ziekte of ongeval deeltijds wil hervatten, kan verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte (VVP ziekte) nemen. Men presteert minstens 50 procent en krijgt toch een volledig salaris. De bedoeling is dat men na verloop van tijd weer voltijds hervat.
Voor sommige personeelsleden is zelfs een halve opdracht te zwaar, waardoor ze helemaal niet hervatten. Om deze mensen toch de kans te geven om opnieuw te starten, wordt het minimumpercentage verlaagd naar 20, waardoor ze eventueel één dag per week kunnen hervatten. Bovendien kan men vandaag alleen VVP ziekte nemen zolang men recht heeft op bezoldigd ziekteverlof. Als dat uitgeput is, verlies je ook het recht op VVP ziekte.
Deze bepaling verdwijnt: voortaan kan je ook na uitputting van het recht op bezoldigd ziekteverlof VVP ziekte blijven nemen. Vast benoemde personeelsleden ontvangen in dat geval voor het niet-gepresteerde volume slechts 60 procent van hun normale salaris. Ook de tweemaandelijkse controle wordt geschrapt. Voortaan kan het controleorganisme zelf beslissen om tussentijdse controles te verrichten. Bovendien moeten die controles niet langer bij het personeelslid thuis plaatsvinden, maar kunnen ze ook in de praktijk van de controlearts of in een medisch controlecentrum gebeuren.
Koudwatervrees
ACOD Onderwijs juicht toe dat de grens van 50 procent losgelaten wordt, maar betreurde koudwatervrees van de regering, die niet verder durft gaan dan 20 procent en bovendien de regeling voor de volledige loopbaan beperkt tot 24 maanden. Voor VVP ziekte met een volume kleiner dan de helft is er zelfs een beperking tot zes maanden!
Dit staat haaks op de doelstelling om zoveel mogelijk mensen na een langdurige ziekte zo snel mogelijk aan het werk te helpen. In het kader van het lerarentekort is het goed dat personeelsleden zo snel mogelijk kunnen re-integreren, al is het maar voor 10 procent. Ook voor het herstelproces – er weer bij horen – is dit positief.
Er is trouwens geen enkele budgettaire reden om deze beperkingen in te voeren: personeelsleden die weer aan de slag gaan, ook al is het met een klein volume, doen de loonlast afnemen.
Attesten: exit PERS 16
Vandaag bestaan er twee attesten in verband met ziekte: het afwezigheidsattest (PERS 16) en het medisch attest. Het afwezigheidsattest wordt vervangen door het klassieke doktersbriefje. Het bevat – op de verblijfplaats na – niet meer informatie dan het doktersbriefje. Voor de huisarts is de afschaffing van het afwezigheidsattest een administratieve ontlasting. Het personeelslid kan zelf per e-mail of telefonisch laten weten wat zijn verblijfplaats is, als dat niet het officiële adres is.
Het medisch attest blijft bestaan, omdat het in tegenstelling tot het klassieke doktersbriefje wel de diagnose vermeldt. Deze informatie is relevant voor het controleorganisme, want niet iedere controle is wenselijk (denk maar aan een kankerpatiënt) of mogelijk (bijvoorbeeld bij een coronabesmetting). Bovendien rapporteert het controleorgaan ieder jaar aan het ministerie van Onderwijs over de ziektebeelden. Deze gegevens worden verwerkt in het rapport ziekteverzuim.
Op termijn zullen deze attesten volledig overbodig worden, want vermoedelijk treedt in de loop van 2023 een elektronisch medisch attest in voege. De arts zal dan met één druk op de knop alle relevante gegevens kunnen doorsturen naar de school, het controleorganisme en het ziekenfonds.
Gespecialiseerd Team Bemiddeling
Het Gespecialiseerd Team Bemiddeling werkt samen met de VDAB en helpt mensen in kwetsbare situaties om werk te vinden en te houden. Het ondersteunt ook werkgevers bij de aanwerving en (re)integratie van geschikte medewerkers.
Het ministerie van Onderwijs start samen met deze vzw met een dertigtal scholen of personeelsleden een proefproject voor de re-integratie van zieke personeelsleden en/of het voorkomen van langdurige psychosociale aandoeningen. Na afloop hiervan volgt een evaluatie en eventueel een brede uitrol in het onderwijs.
Wij betwijfelen of 30 scholen en/of personeelsleden een voldoende brede basis vormen om een deugdelijk onderzoek te voeren. Wij hopen dat de groep die aan het proefproject deelneemt representatief is, zodat zo veel mogelijk ambten en onderwijsniveaus vertegenwoordigd zijn.
Bestel onze nieuwe brochure Ziekteverlof
Begin februari 2023 verschijnt een nieuwe uitgave van onze brochure over ziekteverlof. Daarin vind je alle actuele en relevante informatie over ziekteverlof, verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en al wat hiermee samenhangt. Je kan de brochure alvast via deze link bestellen.
Nancy Libert algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |