Zoals ieder jaar verandert er heel wat op 1 september. We hebben opgesomd wat het meeste impact heeft op onze leden. Je zal bij ieder item merken dat je ons kan contacteren als je vragen of opmerkingen hebt.
De leraar-specialist
Het bestuur van een basisschool of een secundaire school kan een leerkracht op grond van een bepaalde deskundigheid aanstellen als leraar-specialist. Deze leerkracht moet minstens 10 jaar anciënniteit hebben, mag als laatste evaluatie geen ‘onvoldoende’ hebben. In het lokaal comité worden de specifieke taken vastgelegd en kan onderhandeld worden over aanvullende criteria.
De leraar-specialist krijgt een mandaat van drie jaar, dat eventueel kan verlengd worden. Tijdens dit mandaat heeft men recht op een hoger salaris voor het deel van de opdracht dat men als leraar-specialist wordt aangeduid.
Wil je meer lezen? Klik hier.
De gastleraar-voordrachtgever
School- en centrumbesturen (secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en centra voor volwassenenonderwijs) hadden al de mogelijkheid om een deel van hun lesuren om te zetten in krediet om een voordrachtgever aan te stellen. Deze maatregel wordt tijdelijk versoepeld en uitgebreid naar het basisonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs. De voordrachtgever wordt voortaan gastleraar genoemd.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Gastleraar – duaal lesgever
School- of centrumbesturen die door het lerarentekort er niet in slagen een betrekking in te vullen, kunnen met een bedrijf of organisatie een dienstverleningsovereenkomst afsluiten. Het bedrijf of de organisatie stelt een eigen werknemer ter beschikking van de school of het centrum om een lesopdracht te vervullen. De school of het centrum zet de lestijden of lesuren om in krediet, het ministerie van Onderwijs betaalt het bedrijf of de organisatie.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Afwezigheid voor Verminderde Prestaties voor zorgdoeleinden
Vanaf 1 september heeft ieder personeelslid in het niet-hoger onderwijs en in de hogescholen jaarlijks recht op vijf dagen zorgverlof.
Men kan dit verlof – Afwezigheid voor Verminderde Prestaties voor zorgdoeleinden – nemen om persoonlijke zorg of steun te bieden aan een gezinslid of een familielid dat om een ernstige medische reden behoefte heeft aan aanzienlijke zorg of steun.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Leersteun (BaO en SO)
Leersteun is ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, van leerkrachten en van schoolteams in het gewoon basis- en secundair onderwijs (inclusief HBO5 verpleegkunde en duale structuuronderdelen/aanloopstructuren in de centra voor de vorming zelfstandigen en KMO – Syntra vzw), in fase 2 van het zorgcontinuüm (uitbreiding van zorg) of bij het vormgeven van een individueel aangepast curriculum (IAC) of een traject voor een leerling met een OV4-verslag in een school voor gewoon onderwijs.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Adjunct-directeur in BaO
De ambten in het basisonderwijs worden ingericht met lestijden (onderwijzer, kleuteronderwijzer, …), uren (kinderverzorgster) of punten (administratief medewerker, ICT-coördinator, …). Voortaan kan het schoolbestuur met de punten uit de enveloppe van de administratief medewerker ook een adjunct-directeur aanstellen.
De adjunct-directeur kan een deel van de beleidstaken van de directeur overnemen en kan eventueel optreden als eerste evaluator.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Netoverstijgende Regionale Ondersteuningscel
Vanaf volgend schooljaar worden de netoverstijgende samenwerkingen tussen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) een erkenningsvoorwaarde. Het decreet over de leerlingenbegeleiding voorziet hiervoor een nieuw orgaan: de Netoverstijgende Regionale Ondersteuningscel (NROC).
Wil je meer lezen? Klik hier.
Transitie internaten
19 medisch-pedagogische instituten van het Gemeenschapsonderwijs (MPIGO), waarvan er 8 ook een beheersovereenkomst hebben als internaat met permanente openstelling (IPO), zullen wat betreft regelgeving, financiering en kwaliteitstoezicht onder Welzijn ressorten.
Het personeel zal door de transitie niet langer tewerkgesteld worden in een instelling die valt onder Onderwijs maar in een voorziening die valt onder Welzijn. Daar ressorteren de personeelsleden onder paritair comité 319 en de arbeidsvoorwaarden die daar bij cao zijn vastgelegd.
Wil je meer lezen? Klik hier.
Onderwijsinternaten
Het decreet Onderwijsinternaten geeft de onderwijsinternaten een eigen plaats binnen het onderwijs. Ze worden zelfstandige instellingen met een directeur, een internaatsmedewerker en een administratief medewerker. De veranderingen hebben impact op het personeel ,de organisatie en het internaatslandschap in Vlaanderen.
Wil je meer lezen? Klik hier.