De voorbije weken wordt er in Het Laatste Nieuws een voortdurende aanval uitgevoerd op de openbare diensten en hun personeel. Slag om keer worden populistische professoren ingeschakeld om headlines te maken die een rechtse agenda dienen om openbare diensten in een slecht daglicht te stellen. De standpunten die daarbij verkondigd worden missen dan ook bewust het totale plaatje.
Enkel weken geleden nam Het Laatste Nieuws de zogezegd veel te rijkelijke ambtenarenpensioenen in het vizier. Vandaag laat de krant op basis van een salarisenquête van Jobat het uitschijnen dat de ambtenarenlonen veel hoger zijn dan die van de bedienden in de privé.
Onze cijfers tonen echter aan dat het personeel in de openbare diensten helemaal niet zo rijkelijk beloond wordt. Enkele voorbeelden:
- Veiligheidsmedewerker (centrum voor illegalen)
2525,97 euro bruto/maand - Administratief assistent (noodcentrales)
2474,99 euro bruto/maand - Technisch deskundige (bachelor diploma)
2913,67 euro bruto/maand - Cipier
2709,41 euro bruto/maand - Onderwijzer/kleuteronderwijzer
3040,98 euro bruto/maand - Master in het Onderwijs
3808,64 euro bruto/maand - Schoonmaak (zorgsector)
2367 euro bruto/maand - Verpleegkundige (bachelor)
3248 euro bruto/maand - Kinesist (master)
3479 euro bruto/maand - Buschauffeur
3010,48 euro bruto/maand - Treinbestuurder
3272,07 euro bruto/maand - Administratief medewerkers (spoorwegen)
2935,96 euro bruto/maand - Werkman of werkvrouw, keukenhulp
2297,44 euro bruto/maand - Bibliotheekbediende
2800,28 euro bruto/maand - Kinderverzorgster
2982,34 euro bruto/maand
Als deze mensen, die vaak over een hoger diploma beschikken, werken zeer hard in de openbare diensten en hebben maar een erg gemiddeld loon. Bovendien kunnen zij – in tegenstelling tot bedienden in de privé – zelden rekenen op een tweede pensioenpijler, ontvangen ze geen of nauwelijks extralegale voordelen en genieten ze op het einde van het jaar vaak niet of maar van een beperkte eindejaarspremie.
Als je studies gebruikt om appelen met citroenen te vergelijken, vind je altijd wel cijfers die je vooraf bepaalde standpunten ondersteunen. Maar dan ben je wel intellectueel verkeerd bezig.
Tot slot kunnen we ons ook de vraag stellen hoe de studie van Jobat is samengesteld. Maken de lonen van de midden- en hogere kaders uit de privé er ook deel van uit of gaat het enkel om ‘gewone’ bedienden? Dat zou de loonbalans immers flink laten omslaan.
Indien Het Laatste Nieuws wil doorgaan als een propagandakrant voor de Arizona-regering die in stelling wordt gezet, dan zouden ze er beter openlijk voor uitkomen, in plaats van slagen onder de gordel te blijven geven.
Chris Reniers
voorzitter ACOD
0479 94 99 97