uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs – 13 maart 2020 (update)
BELANGRIJKE MEDEDELING – 13 maart 17.10 u
uit schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs (update)
Opvang van je leerlingen
Zolang het lukt, voorzie je op school opvang tijdens de normale schooluren (incl. voor- en naschoolse opvang) voor gezonde leerlingen van wie de ouders geen geschikte opvang kunnen voorzien. Een attest van de werkgever hebben die ouders niet nodig.
Zieke kinderen blijven thuis.
Kinderen van leraren gaan naar de opvang waar ze schoollopen.
Hou bij de opvang rekening met de bestaande richtlijnen rond hygiëne, afstand, ventilatie etc. Activiteiten met de leerlingen in open lucht zijn een plus.
Tijdens de opvang kan je leermomenten voorzien. Die hebben geen invloed op een eindbeslissing over een leerling. Communiceer daarover met ouders en leerlingen.
Als een kind ziek wordt tijdens de opvang, vang het dan in een afzonderlijke ruimte en contacteer onmiddellijk de ouders om het te komen ophalen.
Raad ouders af om hun kind te laten opvangen door personen die tot de risicogroep behoren.
Aanwezigheid van personeel
Alle personeelsleden die gezond zijn en niet tot de risicogroep behoren, werken. Wat ze doen en hoe ze dat moeten doen, overleg je lokaal met je personeel.
Ondersteuners, ICT-coördinatoren en CLB-personeel blijven aan de slag en moeten dus ook nog toegang krijgen tot je school. Voor de CLB’s worden de vaccinaties uitgesteld.
Schoolvervoer
Scholen voor gewoon onderwijs beslissen zelf of ze busvervoer voor de leerlingen voorzien.
Kinderen moeten terechtkunnen in de opvang van hun buitengewone school. Daarom blijven de ritten voorzien door De Lijn uitgevoerd. Het transport via collectief vervoer (‘de busdienst’) van leerlingen in het buitengewoon onderwijs gaat dus door.
Schakel een ander personeelslid in als de busbegeleider tot de risicogroep behoort.
Facultatieve alternatieven voor de lessen
Nu de lessen geschorst zijn, kunnen leerlingen achterop geraken in hun leertraject. Daarom kan je ervoor kiezen om – in de mate van het mogelijke – alternatieve vormen van leren te organiseren. Digitale leerplatformen zijn daarvoor geschikt.
Het beleidsdomein Onderwijs & Vorming werkt alvast samen met platformen als Smartschool, Microsoft, Google …
Er wordt bovendien een educatief aanbod voorzien via de bestaande kanalen. Leraren kunnen bijvoorbeeld eenvoudig en snel digitale content vinden via de tools waarover ze al beschikken via de educatieve uitgeverijen (Bingel, Kweetet, Scoodle …) Met die uitgeverijen wordt op dit moment ook bekeken hoe ze hun digitale materiaal tot aan de paasvakantie integraal kunnen openstellen voor leerlingen en leraren. Voor Bingel is dat alvast zo.
Daarnaast kan je voor leermiddelen ook terecht bij KlasCement en voor inspiratie bij Klasse.
Meer info over hoe je snel aan digitaal lesmateriaal geraakt, volgt snel.
Of en hoe je dat afstandsleren in jouw school realiseert, beslis je zelf. Communiceer er ook goed over met je leerlingen en ouders.
Bijvoorbeeld: taken zijn niet verplicht, ze tellen niet mee voor het rapport, maar ze ondersteunen de leerlingen wel om de leerstof te begrijpen, het mag niet gaan om nieuwe leerstof …)
Duaal leren en stages: leerlingen volgen voor hun werkplekcomponent de richtlijnen van de onderneming in kwestie, voor hun lestijd die van de school. Onderneming en school doen dat in nauw overleg.
Als het echt niet meer lukt
Veilige opvang organiseren op school kan op een bepaald moment te moeilijk worden. In dat geval kan je schoolbestuur beslissen om tijdelijk te sluiten.
Volg dan dezelfde procedure als bij andere noodsituaties. Verwittig je schoolbeheerteam. Geef een contactpersoon, gsm-nummer en e-mailadres door.
Verwittig de ouders.
Alle kinderen en personeel blijven gedurende de sluitingsperiode thuis. Leerlingen zijn dan gewettigd afwezig wegens overmacht. Ouders hoeven geen verklaringsbewijs te bezorgen.
Maak over je personeel vooraf lokaal afspraken. Hun salaris blijft doorbetaald en ze blijven in dienstactiviteit.
Wat met CVO, CBE, DKO?
De maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad gelden vanaf vrijdagavond 13/3 om middernacht tot en met zaterdag 4/4 om middernacht. Dat betekent dat de lessen in principe vanavond nog doorgaan, tenzij je lokaal anders beslist hebt.
Deze onderwijsniveaus hoeven niet in opvang te voorzien.
De overheid roept op tot vrijwillige solidariteit. Contacteer een school uit je buurt uit het leerplichtonderwijs en bied aan om vrijwillig in te springen.
Wat met internaten?
Internaten blijven open behouden hun normale werking.