Coronaplan voor het najaar van 2022
Op dit moment bevindt onderwijs zich in pandemiefase ‘groen’, maar het is aangewezen om voorbereid te zijn op mogelijke opstoten in het najaar. Het onderwijsveld zal in dat geval simultaan met de brede samenleving schakelen naar een ander pandemieniveau.
Het onderwijsveld toont zich al sinds het begin van de coronacrisis verantwoordelijk en wil ook nu waakzaam zijn. Daarom stelde minister Ben Weyts samen met de onderwijspartners en experten een Coronaplan voor het najaar van 2022 op.
Er is gezorgd voor continuïteit en voorspelbaarheid: de maatregelen lijken zeer sterk op deze die het onderwijsveld al kent van vorig schooljaar. In deze update lees je meer over de wijzigingen. De volledige aangepaste barometer voor het leerplichtonderwijs vind je op Onderwijs.vlaanderen.
Ook in de draaiboeken voor het volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en de internaten vind je zo snel mogelijk kleine aanpassingen.
Uitgangspunten scherp gesteld
- Het recht op leren – en dus het continu openhouden van de scholen – is prioriteit in elke situatie. Als scholen moeten sluiten, dan raakt dat immers in eerste instantie de meest kwetsbare leerlingen.
- Bijkomende maatregelen zijn lokaal mogelijk, in samenspraak met de preventieadviseur op basis van de lokale risicoanalyse. In uitzonderlijke situaties – bv. in het geval van overmacht – kan men beslissen om een of meer klassen of zelfs een school kortstondig te sluiten.
- Contactonderwijs blijft de regel. In functie van de onderwijskwaliteit kan je hybride onderwijs organiseren.
- Zowel voor leraren, leerlingen als ouders geldt: wie zich ziek voelt, blijft thuis. En wees extra voorzichtig in situaties waar mogelijk een groter risico is. Net zo kan je samen vermijden dat lokaal restrictieve maatregelen nodig zijn.
- Eventuele regels rond testen en isolatie zijn niet gekoppeld aan de 4 pandemieniveaus (groen-geel-oranje-rood). Bij twijfel is een test aanbevolen.
- Personeelsleden die meer dan 1 dag ziek zijn, sturen een afwezigheidsattest naar de directeur en een medisch attest naar het controleorgaan. Wie besmet is met het coronavirus, kan ook het ‘getuigschrift van arbeidsongeschiktheid wegens Covid-19’ laten gelden als bewijsstuk voor de school en het controleorgaan, een eenvormig niet-getekend attest dat artsen kunnen uitschrijven. Dezelfde regeling geldt als iemand positief test, thuis moet blijven en niet kan werken.
- Activiteiten die buiten de schooluren of -periodes vallen en niet in de barometer staan, organiseer je volgens de regels in de samenleving.
Mondmaskerplicht: wijziging in code oranje en rood
In code oranje en rood:
- dragen leerlingen basisonderwijs in beginsel nooit een mondmasker.
- dragen oudere leerlingen enkel een mondmasker als dat verplicht is in alle andere geledingen van de maatschappij.
- volgen volwassenen de regels in de samenleving. Het masker mag af als er voldoende ventilatie is of voldoende afstand tussen lesgever en leerlingen.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.