Tweede graad kan sneller voltijds naar school
Als de epidemiologische situatie gunstig blijft, kunnen leerlingen geleidelijk aan weer voltijds naar school. Dat verhoogt het welbevinden, beperkt de leerachterstand, laat toe om meer zorg te bieden aan leerlingen en biedt perspectief op een ‘normaler’ schoolleven.
Concreet heeft Onderwijsminister Ben Weyts, na overleg met de virologen en raadpleging van het onderwijsveld, beslist dat:
- secundaire scholen aan hun 2e graad al vanaf 29 maart opnieuw 100% contactonderwijs kunnen bieden.
- de 2e en 3e graad secundair vanaf 19 april schakelen naar 100% contactonderwijs. Afstandsonderwijs blijft mogelijk waar nodig.
Onderwijs is in deze fragiele overgangsfase een van de eerste sectoren om opnieuw naar de ‘gewone’ werksituatie te gaan. Er wordt gestart met een beperkte groep, op vrijwillige basis. De volledige herstart volgt na de paasvakantie, die nog 2 weken ‘buffer’ biedt.
Deze versoepeling kan uiteraard alleen als de rest van de samenleving haar verantwoordelijkheid blijft nemen en de coronacijfers het toelaten. De veiligheidsmaatregelen handhaven blijft hoe dan ook cruciaal binnen en buiten de schoolmuren.
Op daguitstap vanaf 15 maart
Leerlingen in basis- en secundair onderwijs mogen vanaf 15 maart op daguitstap als ze de voorzorgsmaatregelen strikt volgen. Respecteer daarbij maximaal de klasgroep.
Ga je met de bus? Beperk je dan tot 1 klasgroep per voertuig. Maak met de busmaatschappij een risicoanalyse en ga na of de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen, bv. ventilatie. Let op: je mag geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Verplaats je zo veel mogelijk te voet of per fiets.
Lees meer over de organisatie van extra-murosactiviteiten.
Zo organiseer je veilige paasexamens
Een deel van de leerlingen secundair heeft vóór de paasvakantie nog een examenperiode te gaan. Organiseer die zo efficiënt en verspreid mogelijk:
- Overweeg of een schriftelijk examen op school essentieel is en denk na over alternatieven, bv. een mondeling (online) examen, permanente evaluatie, examenopdracht voor thuis, digitaal meerkeuze-examen, open boek …
- Beperk de examenduur zodat grote groepen niet te lang in hetzelfde lokaal zijn.
- Laat leerlingengroepen het examen op verschillende uren starten om de leerlingenstromen te beperken en te scheiden
Lees meer over veilig examens organiseren.
Vaccinaties in onderwijs
De vaccinatie van de algemene bevolking is volop aan de gang. Heb je vragen rond vaccineren in onderwijs? Check de veelgestelde vragen over vaccinaties in onderwijs. Hou ook de website laatjevaccineren.be in het oog.
Kennismakingsbezoek op school?
Inschrijvingen gebeuren nog altijd op afstand en fysieke schoolbezoeken voor kandidaat-leerlingen en hun ouders zijn alleen uitzonderlijk toegelaten.
Lees meer over schoolbezoeken en rondleidingen.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.