Aansluitend op het Overlegcomité zat onderwijsminister Ben Weyts samen met de onderwijspartners. Het aantal COVID-besmettingen in het Vlaams onderwijs volgt de evolutie in de samenleving. Daarom worden ook de coronamaatregelen in het onderwijs maximaal aangepast naar analogie met de maatregelen in de samenleving. Ze gelden vanaf zaterdag 20 november en alvast tot aan de kerstvakantie.
1. Mondmaskers ook in het secundair onderwijs
- In navolging van de verstrenging van de mondmaskerplicht in de samenleving, wordt ook in het secundair onderwijs het mondmasker dragen opnieuw verplicht voor leerlingen en personeel.
- Als er voldoende afstand en ventilatie is, mag het mondmasker binnen af als de leerlingen stilzitten.
- Buiten kunnen de mondmaskers af, als de leerlingen intense fysieke contacten vermijden.
- In het buitengewoon secundair onderwijs gelden deze regels enkel voor leerlingen voor wie het mogelijk is.
- Ouders en derden dragen verplicht een mondmasker als ze de school betreden.
- In het basisonderwijs blijft de mondmaskerplicht ongewijzigd gelden voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar onder dezelfde voorwaarden als hierboven.
- Voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel veranderen de maatregelen inzake de mondmaskerplicht niet.
2. Ventilatie en CO2-meting verder aangescherpt
Al sinds het begin van de pandemie ligt de nadruk op ventileren en verluchten. CO2-meting als onderdeel van een goed ventilatiekader is niet nieuw in onderwijs. De bestaande richtlijnen voor ventilatie en CO2-meting worden nu verder aangescherpt, net zoals op de werkplek.
Scholen kregen vorig schooljaar al middelen om CO2-meters aan te kopen en de herhaaldelijke aanbeveling die te gebruiken. Die strategie heeft haar vruchten afgeworpen: zowat 90% van de Vlaamse scholen is vandaag aan de slag met CO2-meting, zo blijkt uit een bevraging van de onderwijsadministratie.
Het onderwijsveld zorgt nu voor een gefaseerde invoering van extra CO2-meters in elk leslokaal, zodat uiteindelijk alle scholen in beginsel aan de slag zijn met CO2-metingen. De Vlaamse Overheid zal daarvoor samenwerken met de onderwijsverstrekkers en extra middelen vrijmaken.
3. Andere coronamaatregelen aangepast
Ook alle andere huidige coronamaatregelen in het onderwijs zullen zo snel mogelijk worden aangepast volgens de beslissingen van het Overlegcomité. Bijvoorbeeld:
- Vergaderingen, oudercontacten … moeten digitaal.
- Extramurosactiviteiten kunnen blijven doorgaan volgens de regels in samenleving.
- Evenementen blijven mogelijk mits mondmasker en Covid Safe Ticket waar nodig, volgens de regels die gelden in de samenleving.
- Aanpassingen voor VWO en DKO worden in de betreffende werkgroepen besproken. Meer info volgt.
4. Besmettingen op school
- De CLB’s blijven zich inzetten om de scholen te ondersteunen, waarvoor uitdrukkelijke dank. Blijf hun instructies goed opvolgen.
- Overweeg je een (gedeeltelijke) sluiting wegens overmacht of clusterbesmetting? Volg de juiste procedure. Meld je sluiting ook aan AGODI.
- Het onderwijsveld herhaalt ook de vraag om bij de derde prik prioriteit te geven aan het personeel van het basisonderwijs: dat zou de grootste waardering zijn voor al het werk van scholen en CLB’s vandaag.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.