Verdere versoepelingen in onderwijs
Leraren en leerlingen hebben zich al massaal laten vaccineren. Bijna 69% van de leerlingen in het secundair onderwijs is intussen volledig gevaccineerd. Meer dan 77% kreeg daar al een eerste prik. En bijna 95 % van het onderwijspersoneel is volledig gevaccineerd. Deze indrukwekkende cijfers liggen hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen.
Ze verantwoorden, samen met de versoepelingen in de brede maatschappij, dat de coronamaatregelen ook in het onderwijs in Vlaanderen versoepelen. Dat besliste Onderwijsminister Ben Weyts. Concreet:
- vervalt in het basis- en secundair onderwijs de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober.
- worden de quarantaineregels voor leerlingen tot 12 jaar aangepast vanaf 27 september.
- werd in het kader van de interministeriële conferentie Volksgezondheid afgesproken dat er een strikter ventilatiekader komt, inclusief CO2-meting in scholen.
Verderop in deze update lees je meer over deze versoepelingen. Mochten er in de brede maatschappij opnieuw verstrengingen nodig zijn, dan zal het onderwijsveld, net als in het verleden, zijn verantwoordelijkheid nemen. Waakzaamheid blijft hoe dan ook geboden, het virus is nog niet verdwenen.
Door de afwijkende coronacijfers en geringe vaccinatiegraad in het Brusselse Gewest blijven voor Brusselse scholen tot nader order striktere maatregelengelden.
Het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs krijgen zo snel mogelijk een gerichte communicatie omtrent de versoepelingen in hun onderwijsniveau.
Mondmaskerplicht vervalt in Vlaanderen
- Wat de mondmaskerplicht betreft, volgt het onderwijs in Vlaanderen de regels die vanaf 1 oktober in de brede maatschappij gelden. De mondmaskerplicht vervalt dus ook in het secundair onderwijs. Dat betekent dat leerlingen en onderwijspersoneelsleden, net als in het basisonderwijs, geen mondmasker meer hoeven te dragen, ook niet in onderling contact of in contact met kinderen. Het staat personeelsleden en leerlingen niettemin vrij het masker toch te dragen. Het is ook raadzaam nog steeds de afstand te bewaren.
- Het wegvallen van de mondmaskerplicht gaat hand in hand met blijvende aandacht voor andere voorzorgsmaatregelen. Met name voldoende ventilatie blijft essentieel als ‘verdedigingslinie’ om besmetting te voorkomen.
- De preventieadviseur van je school kan op basis van de verplichte risicoanalyse altijd extra ingrepen opleggen voor bepaalde ruimtes (bv. een CO2-meter verplichten, capaciteitsbeperking, alsnog mondmaskerplicht …). Ook een lokaal bestuur kan op basis van de lokale situatie beslissen tot extra maatregelen (bv. mondmaskerplicht aan de schoolpoort).
- In functie van contact tracing blijft het ook aangewezen om leerlingen een vaste plaats toe te wijzen.
Quarantainemaatregelen worden aangepast
- Voor leerlingen jonger dan 12 jaar (inclusief kleuters) gelden vanaf 27 september deze regels voor testing en quarantaine:
- Bij een hoogrisicocontact op school moeten ze een (kindvriendelijke) PCR-test afleggen op dag 1 en dag 7. Als het resultaat op dag 1 negatief is, hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.
- Bij 2 of meer besmettingen binnen een periode van 1 week in een klas — en waarbij de transmissie hoogst waarschijnlijk ín de klas heeft plaatsgevonden — wordt de volledige groep beschouwd als hoogrisicocontact (clusterbesmetting). De groep wordt getest op dag 1 en dag 7. Bij een negatief testresultaat op dag 1, mogen de leerlingen in kwestie meteen uit quarantaine.
- Voor leerlingen vanaf 12 jaar en personeelsleden geldt een onderscheid naar gelang van hun vaccinatiestatus. Zij volgen de regels van de maatschappij.
Cijfers over vaccinatiegraad per school
- Vanaf 22 september krijgen CLB’s en lokale besturen via het Scholendashboard zicht op de vaccinatiegraad van leerlingen (so) en personeel (bo, so) per school en graad. De CLB’s zullen tegen 1 oktober dat percentage eenmalig aan scholen bezorgen; daarna krijgen scholen het op aanvraag.
- In scholen waar dat percentage laag is, geldt dat als signaal voor het CLB om daar extra te informeren en sensibiliseren.
- Voorlopig zijn er nog geen cijfers beschikbaar voor scholen in Brussel.
Lees hoe je als school communiceert over je vaccinatiegraad.
Covid Safe Ticket voor schooluitstappen
- Bij de organisatie van (meerdaagse) extra-murosactiviteiten kan een organisatie (bv. museumuitbater) een Covid Safe Ticket (CST) of coronacertificaat als toegangsvoorwaarde opleggen. Voor buitenlandse reizen is dat sowieso het geval.
- Als school kan je leerlingen daar enkel op wijzen, zónder evenwel leerlingen te vragen naar hun vaccinatiestatus — en hen op basis daarvan te weigeren — en zonder bij elke leerling de geldigheid van het certificaat te controleren.
- Eventuele kosten die voortvloeien uit testing, mag je als school doorrekenen aan ouders. Hou daarbij rekening met hun financiële draagkracht en werk aan oplossingen op maat.
Dit bericht komt uit Schooldirect – nieuwsbrief voor directeurs en vertolkt niet per se de mening van ACOD Onderwijs. We publiceren het enkel om onze leden zo volledig mogelijk te informeren.