Een van de mogelijke gevolgen van de coronacrisis is de leerachterstand, vooral bij kwetsbare leerlingen. Om hier iets aan te doen, heeft de Vlaamse regering extra omkadering voorzien. Men noemt dit ‘de bijsprong’.
De regering voorziet 20 miljoen euro. Hiermee kunnen de scholen van het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs extra lestijden of lesuren krijgen. Opgelet: type 5-scholen van het buitengewoon onderwijs en de hogere beroepsopleiding verpleegkunde komen niet in aanmerking voor deze maatregel.
Extra aandacht voor doelgroepleerlingen
De regering reserveert 3 miljoen voor scholen waar minstens 80 procent van de leerlingen specifieke leerlingenkenmerken hebben (basisonderwijs) of beantwoorden aan de gelijkekansenindicatoren (secundair onderwijs).
Voor het basisonderwijs hanteert men volgende criteria:
- Wat is de thuistaal van de leerling?
- Ontvangt het gezin een schooltoeslag?
- Wat is het hoogst behaalde opleidingsniveau van de moeder?
Voor het secundair onderwijs zijn de criteria ongeveer dezelfde:
- Ontvangt het gezin één of meerdere selectieve participatietoeslagen?
- Wat is het hoogst behaalde opleidingsniveau van de moeder?
- Wordt de leerling tijdelijk of permanent buiten het eigen gezinsverband opgenomen?
- Behoren de ouders tot de trekkende bevolking?
Besteding van de middelen
Iedere school kan minstens twee lestijden of lesuren aanvragen. Het maximum dat wordt toegekend, hangt af van het aantal leerlingen en het aantal doelgroepleerlingen in de school. < De extra omkadering moet worden ingezet bij de leerlingen en dient om leerachterstand weg te werken. Als er meer aanvragen dan middelen zijn, dan zal de regering maatregelen nemen om dit te vermijden. Wat betekent dit voor het personeel?
De huidige regelgeving – bekwaamheidsbewijzen, opbouw van anciënniteit, voorrangsregeling,… – blijft van kracht.
Tijdelijken, vastbenoemden en gepensioneerden kunnen in deze lestijden of lesuren worden aangesteld. Wie deeltijds werkt, kan de lestijden of lesuren opnemen en zo eventueel tot een voltijdse betrekking komen, maar men kan ze ook als overuren presteren.
Ook wie een verlofstelsel neemt, kan deze lestijden of lesuren opnemen. Hij moet dan wel eerst zijn verlofstelsel stopzetten of onderbreken. Daarvoor heeft men wel de toestemming van het schoolbestuur nodig.
Wat vindt ACOD Onderwijs van de Bijsprong?
We weten dat de leerkrachten er alles aan gedaan hebben om de leerachterstand zo klein mogelijk te houden, waarvoor wij jullie uitdrukkelijk willen danken. Maar tegelijkertijd beseffen wij ook dat je met je blote handen geen ijzer kan breken en dat een dag maar 24 uren telt.
Op het moment dat er extra middelen worden voorzien voor extra ondersteuning in de klas, kunnen wij dit alleen maar toejuichen. Wij vinden het ook positief dat een deel van de middelen wordt gereserveerd voor die scholen waar leerlingen het extra moeilijk hebben.
Nancy Libert algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |