Iedere school en ieder centrum beschikt over een bepaald aantal lesuren, lestijden en punten om personeelsleden (leerkrachten, opvoeders, orthopedagogen,…) aan te stellen.
De directeur moet bij de toewijzing van deze lesuren, lestijden en punten een volgorde respecteren: eerst de vast benoemde personeelsleden, dan de TADD’ers die al gedeeltelijk vast benoemd zijn, dan de andere TADD’ers en ten slotte de gewone tijdelijken.
Maar wat gebeurt er als er om een of andere reden – daling van het aantal leerlingen, interne reorganisatie van school of centrum,… – er onvoldoende lesuren, lestijden of punten zijn om de vast benoemde personeelsleden aan te stellen?
Voorafgaande maatregelen
Als er onvoldoende lesuren, lestijden of punten zijn om de vast benoemde personeelsleden aan te stellen, moet de directeur volgende maatregelen nemen.
- Niemand mag voor meer dan 100 procent aangesteld worden. Een voorbeeld om dit te verduidelijken: als er onvoldoende lesuren zijn voor wiskunde, dan kan het niet dat iemand in de derde graad van het secundair onderwijs met een opdracht van 24 lesuren wiskunde belast wordt.
Deze stap wordt eerst in eigen school of centrum genomen, daarna eventueel ook in de andere scholen of centra van het school- of centrumbestuur.
- Tijdelijke personeelsleden worden uit dienst gemeld. Eerst de vast benoemde personeelsleden die met een verlof tijdelijk andere opdracht aangesteld zijn, dan de gewone tijdelijken en ten slotte de TADD’ers.
- Vast benoemde personeelsleden met een bijbetrekking moeten die opgeven.
- Gereaffecteerde of weder tewerk gestelde personeelsleden – wat dat betekent, lees je verderop – keren terug naar de school of het centrum van herkomst.
Terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking
Als na toepassing van al deze maatregelen er nog steeds onvoldoende lesuren, lestijden of punten zijn om de vast benoemde personeelsleden een opdracht te geven, dan gaat de directeur over tot terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking (TBSOB). Dat betekent dat aan de hand van de dienstanciënniteit van de vast benoemde personeelsleden bepaald wordt wie ter beschikking gesteld wordt. In de leraarskamer zegt men wel eens ‘boventallig verklaard’. Twee voorbeelden om dat duidelijk te maken.
Een basisschool lijdt een fors leerlingenverlies en kan twee klassen niet meer inrichten. Eén onderwijzer is tijdelijk en wordt sowieso niet meer aangesteld (zie ‘Voorafgaande maatregelen’). Vervolgens kijkt men welke vast benoemde onderwijzer de kleinste dienstanciënniteit heeft en ter beschikking gesteld wordt wegens ontstentenis van betrekking.
In een atheneum wordt de richting Grieks-Latijn afgebouwd, waardoor er dit jaar vier uur Grieks verdwijnen. Omdat beide leraars klassieke talen van dat atheneum vast benoemd zijn, kan er geen tijdelijk personeelslid uit dienst gemeld worden en wordt de classicus met de kleinste dienstanciënniteit voor vier lesuren ter beschikking gesteld.
Je dienstanciënniteit wordt berekend van de minimumleeftijd (tussen de 21 en 25 jaar, afhankelijk van het ambt). Als je vermoedt dat je directeur hier een fout maakt en je ten onrechte ter beschikking stelt, contacteer dan onze secretaris in je regio of provincie.
Boventallig, wat nu?
Als je ter beschikking wordt gesteld wegens ontstentenis van betrekking, moet je je geen zorgen maken over je inkomen. In de meeste gevallen word je gereaffecteerd of weder tewerk gesteld en behoud je je inkomen. Je school- of centrumbestuur zal je een andere betrekking toewijzen. Als het gaat om hetzelfde ambt – voor leraars is ook het vak van belang – dan spreekt men van een reaffectatie. Als het om een ander ambt gaat, dan is het een wedertewerkstelling.
Twee voorbeelden om dit verschil toe te lichten.
Als het schoolbestuur onze onderwijzer uit het voorbeeld hierboven een betrekking van onderwijzer in een andere school toewijst, dan spreken we van een reaffectatie. Als men de onderwijzer een betrekking van opvoeder toewijst, dan wordt hij weder tewerk gesteld.
Als men de leraar Grieks uit het voorbeeld hierboven een betrekking van vier uur Latijn toewijst in een ander atheneum van het schoolbestuur, dan wordt hij gereaffecteerd. Als hij in zijn eigen school vier uur geschiedenis opneemt – een vak waarvoor zijn vaste benoeming niet geldt – dan spreken we van een wedertewerkstelling.
Opgelet: je school- of centrumbestuur moet eerst proberen je te reaffecteren en mag pas wanneer dat niet mogelijk is, overgaan tot wedertewerkstelling.
Moet ik die reaffectatie of wedertewerkstelling aanvaarden?
Neen, je moet je reaffectatie of wedertewerkstelling niet aanvaarden, je moet alleen beseffen dat dit financiële gevolgen kan hebben.
Zodra je ter beschikking gesteld wordt wegens ontstentenis van betrekking, moet je kiezen: aanvaard je wachtgeld of niet?
Wachtgeld is een financieel voordeel dat je hebt wanneer je ter beschikking gesteld bent wegens ontstentenis van betrekking en je dus geen werk hebt. In principe is het wachtgeld gelijk aan je salaris. Als men er niet in slaagt je te reaffecteren of weder tewerk te stellen, dan wordt je wachtgeld na twee jaar verminderd, maar in de praktijk doet zo een situatie zich zelden of nooit voor.
Als je wachtgeld aanvaardt, dan ben je ook verplicht een reaffectatie (of eventueel een wedertewerkstelling) te aanvaarden. Als je echter afstand doet van dat wachtgeld, dan laat men je gerust zolang je ter beschikking gesteld bent wegens ontstentenis van betrekking. Als in je school of centrum weer een betrekking voor je is, word je natuurlijk opnieuw opgeroepen.
Als men je een reaffectatie aanbiedt, dan kan je in principe nooit weigeren. Er zijn echter uitzonderingen. Wat bedoelen we hiermee? Twee voorbeelden.
Wanneer je als leermeester NCZ ter beschikking gesteld bent wegens ontstentenis van betrekking, maar reeds 80 procent van een volledige opdracht hebt in drie verschillende scholen, dan kan je een reaffectatie naar een vierde school weigeren.
Wanneer men je een betrekking toewijst waarvoor je minstens vier uur heen en terug onderweg bent (de zogenaamde RVA-regel). Als je 50 bent of ouder, dan kan je weigeren als de reistijd heen en terug twee uur bedraagt. Opgelet: Als de afstand minder is dan 60 km., dan geldt deze regel niet.
In bepaalde gevallen kan je een wedertewerkstelling weigeren ook als je het vereiste bekwaamheidsbewijs hebt. Wanneer je als onderwijzer ter beschikking gesteld bent wegens ontstentenis van betrekking in gemeentelijke basisschool De Klimpaal en men je weder tewerk stelt als onderwijzer ASV in gemeentelijke school voor buitengewoon basisonderwijs De Letterberg, dan kan je wel weigeren. Je bent immers vastbenoemd als onderwijzer in het gewoon basisonderwijs en de betrekking die je wordt toegewezen, situeert zich in het buitengewoon onderwijs. De omgekeerde beweging – van buitengewoon naar gewoon onderwijs – kan je niet weigeren.
Reaffectatiecommissies
De reaffectaties en wedertewerkstellingen worden uitgesproken in reaffectatiecommissies. Hierin zetelen vertegenwoordigers van de school- en centrumbesturen en van de vakbonden. ACOD kan er hier dus op toezien dat je dossier correct afgehandeld wordt.
Iedere scholengemeenschap van het gesubsidieerd onderwijs en van het GO! heeft een reaffectiecommissie. De dossiers van personeelsleden die in een school van de scholengemeenschap ter beschikking gesteld zijn wegens ontstentenis van betrekking, wordne hier behandeld.
De scholengroepen van het GO! hebben ook een reaffectatiecommissie. Als de reaffectiecommissie van de scholengemeenschap je geen betrekking heeft kunnen toewijzen, dan wordt je dossier hier behandeld. Ook als je ter beschikking gesteld wordt in een school die niet tot een scholengemeenschap behoort of in een centrum, dan probeert men je hier een betrekking toe te wijzen.
Tenslotte is er ook de Vlaamse reaffectatiecommissie. Welke dossiers worden hier behandeld?
- Personeelsleden van het GO! voor wie de reaffectatiecommissie van de scholengroep geen oplossing heeft gevonden.
- Personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs voor wie de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap geen oplossing gevonden.
- Personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs die ter beschikking gesteld zijn in een school die niet tot een scholengemeenschap behoort of in een centrum.
ACOD staat voor je klaar
De regelgeving omtrent TBSOB, reaffectatie en wedertewerkstelling is te uitgebreid om ze in Tribune uiteen te zetten. Daarom vind je hier alleen de essentie. Als je vragen hebt of als je denkt dat je onrechtvaardig behandeld wordt, contacteer dan onmiddellijk onze secretaris in je regio of provincie.
Nancy Libert algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |