Sinds de lockdown zetten de academies volop in op afstandsonderwijs. Het ziet er naar uit dat dit maximaal voortgezet wordt tot 30 juni 2020. Het opstarten van fysieke lessen gaat gepaard met social distancing en het werken met contactbubbels. Het feit dat niet gewerkt kan worden in de academies met vaste contactbubbels maakt op dit moment een volledige heropening onhaalbaar.
We kunnen drie fasen onderscheiden
Fase 1: vanaf 25 mei 2020
Enkel voor de beperkt groep leerlingen die komend schooljaar wensen door te stromen naar het hoger kunstonderwijs kan er opgestart worden. Dit geldt voor alle domeinen en vakken waarvoor fysiek onderwijs essentieel is. Eén leerkracht kan één leerling begeleiden. Dit beperkte één-op-één-onderwijs is het hoogst haalbare.
Leerlingen beeldende en audiovisuele kunsten kunnen na afspraak met de academie materiaal ophalen, hetzij in de academie zelf of op een afgesproken locatie. Deze mogelijkheid moet optimale kansen bieden om het afstandsonderwijs succesvol te laten verlopen.
Fase 2: vanaf 2 juni 2020
Naast het verder verloop van fase 1 kunnen leerlingen vanaf 2 juni, na afspraak en overleg, in de academie – individueel – zonder begeleiding van de leraar werken of studeren. Enkel die leerlingen die thuis niet beschikken over het materiaal, gereedschap, muziekinstrumenten, toestellen,… kunnen hier aanspraak op maken
De concrete invulling is de autonomie van de academies/besturen. Een risicoanalyse moet gemaakt worden en een veilig verloop gegarandeerd zijn, anders kan deze dienstverlening niet doorgaan.
Fase 3: vanaf 8 juni 2020
Een beperkt aantal leerlingen kan naar de academie gaan voor één-op-één-onderwijs. Het gaat om leerlingen voor wie één-op-één-onderwijs cruciaal is. Ook voor deze fase dient een risicoanalyse opgemaakt en kan het lesmoment pas plaatsvinden als dit veilig kan gebeuren. Academies bepalen zelf voor welke leerlingen één-op-één-lesmomenten essentieel zijn.
Voor de herstart moeten de risicoanalyses met de personeelsafgevaardigden besproken worden op het bevoegde comité, evenals de genomen maatregelen en de beschikbaarheid van veiligheidsmateriaal.
Indien wijzigingen gebeuren aan de arbeidsvoorwaarden, zoals het uurrooster, dan moet dit eerst besproken worden in het bevoegde comité.
Aan sommige personeelsleden van de academies kan gevraagd worden mee te werken aan de opvang van de lagere en secundaire scholen (buitenschoolse of voor- en naschoolse opvang) maar men is niet verplicht om erop in te gaan. Dergelijke prestaties zijn vrijwillig.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |