Vorige week woensdag, op 3 mei, is in het Vlaams Parlement het decreet Leersteun aangenomen. 112 leden hebben aan de stemming deelgenomen.
65 leden hebben ja geantwoord, 16 leden hebben neen geantwoord, 31 leden hebben zich onthouden.
In opvolging hiervan keurde de Vlaamse regering vrijdag 5 mei het besluit principieel voor een tweede keer goed. Het besluit moet uitvoering geven aan verschillende artikelen van het decreet.
ACOD Onderwijs gaf een protocol van niet-akkoord zowel op het decreet als op het besluit.
Nagenoeg eenzelfde financieringsmechanisme als voor de ondersteuningsnetwerken in stand houden zal de ondersteuning naar de leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften niet helpen. De oprichting van leersteuncentra, de instellingen die het moeten bolwerken, kost extra geld. De punten die de leersteuncentra zullen ontvangen, volstaan niet om iedereen die een masterdiploma heeft, ook als master te verlonen. Velen van hen zullen gevraagd worden om een aanstelling als bachelor te aanvaarden, anderen zullen misschien wel als master verloond worden, maar geen voltijdse job als ondersteuner krijgen.
Een positief punt in het dossier is wel dat een ambt ingericht wordt voor de ondersteuner en dat men in dat ambt benoemd kan worden.
Je vindt alle informatie over leersteun op deze webpagina.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |