Schoolbesturen zijn verplicht om een risicoanalyse uit te voeren. Op basis van de resultaten moeten zij de nodige maatregelen treffen om de veiligheid en het welzijn op school te garanderen en te verbeteren. OiRA staat voor Online Interactive Risk Assessment. De nieuwste OiRA-tool richt zich vooral tot de individuele basisscholen.
Deze tool is speciaal voor kleuter- en basisscholen ontwikkeld om de risico’s te detecteren. De software is gratis en is door iedere werknemer of werkgever handig te gebruiken. Het kost je niet veel tijd om de vragen te beantwoorden. OiRA presenteert gezondheids- en veiligheidsproblemen die in de klas, de leraarszaal, de speelplaats, de school, … aanwezig kunnen zijn. Door de vragen (en soms stellingen) met ja of nee te beantwoorden, kom je erachter welke de risico’s en de gevaren of problemen zijn. Je kan ook vragen voorlopig overslaan en er later op terugkomen.
Het grote voordeel is dat je geen kennis over preventie en welzijn nodig hebt. Je beantwoordt de vragen met ja of neen, de risicobeoordeling lees je later. Bij iedere vraag kun je meer informatie krijgen en vind je de weg naar relevante regelgeving. Na het invullen van (een deel van) de vragen krijg je een risicoanalysebeoordeling van de school. In feite krijg je de punten die aangepakt moet worden. Hiermee detecteer je welke de potentiële gevaren zijn en en hoe waarschijnlijk het is dat gevaar zich voordoet.
Onderaan dit artikel vind je de link naar de OiRA-tool voor het basisonderwijs. Je moet je eerst registreren en dan kun je inloggen en aan de slag gaan. De tool is gratis, enkel de gebruiker krijgt de resultaten.
Ben je nagegaan met de tool welke risico’s er in je school voorkomen? Stap dan naar je vakbondsafgevaardigde of je ACOD-secretaris. Zij zullen dit op het bevoegde lokaal comité brengen. Dat is de plaats waar overlegd wordt welke risico’s het eerst zullen worden aangepakt en welke maatregelen en binnen welke tijdspanne genomen zullen worden.
Deze tool kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen de verschillende onderwijsverstrekkers, de werknemersorganisaties van de onderwijssector waaronder ACOD Onderwijs, het Departement Onderwijs en vorming, de Onderwijsinspectie van de Vlaamse overheid en de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
Dankzij deze tool kunnen de personeelsleden bijdragen aan meer veiligheid en welzijn op de werkplek. Wij moedigen iedereen dan ook aan er gebruik van te maken.
Klik hier om naar de tool te gaan.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |