Wat doen wij?
ACOD Onderwijs maakt deel uit van tal van formele (onderhandelings)organen, waar wij de belangen van alle personeelsleden verdedigen. De overheid moet met de vakbonden onderhandelen over alle zaken die het personeel aanbelangen. Dit maakt dat voorontwerpen van decreet en uitvoeringsbesluiten met gevolgen voor de personeelsleden steeds onderhandeld worden met de vakbonden en de inrichtende machten.
Vooraleer de onderhandelingen worden opgestart over voorontwerpen van decreet, worden deze geadviseerd door de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). Ook in deze raad zijn wij vertegenwoordigd.
Naast de onderhandelingen met de overheid en inrichtende machten, zijn er ook onderhandelingen tussen de inrichtende macht en de vakbonden over thema’s die betrekking hebben op één koepel of het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Naast deze formele en structurele onderhandelingen zijn er tal van informele besprekingen waar de vakbonden invloed kunnen uitoefenen.
Verder worden ook individuele dossiers opgevolgd, bijvoorbeeld in de Vlaamse Reaffectatiecommissie of in de kamer van beroep (tucht – evaluatie). Ook meer juridische dossiers die aanleiding geven tot een verzoekschrift bij de Raad van State worden door het Algemeen Secretariaat opgevolgd.
Hoe werken wij?
De werking van ACOD Onderwijs Vlaamse Gemeenschap wordt verzekerd door een reeks organen die democratisch verkozen zijn. Alle leden van ACOD Onderwijs kunnen stemmen voor deze organen en zijn, onder bepaalde voorwaarden, verkiesbaar voor een mandaat in deze organen. U kunt klikken op de rode links voor meer informatie:
- Statutair congres – Het Statutair Congres is het hoogste orgaan van ACOD Onderwijs en wordt om de vier jaar georganiseerd. Het is samengesteld uit delegaties van de regio en de provincies. Het Statutair Congres legt o.a. de algemene politiek van ACOD voor de volgende congresperiode vast.
- Vlaams comité– Tussen twee congressen in beslist het Vlaams Comité over belangrijke zaken, zoals de aanvaarding of afwijzing van een cao of de organisatie van acties. Ook hier zijn de regio en de provincies vertegenwoordigd. Uiteraard houdt het Vlaams Comité rekening met de sectorale standpunten zoals die werden vastgelegd door het Statutair Congres.
- Uitvoerend Bestuur – Het Uitvoerend Bestuur vergadert iedere maand onder voorzitterschap van Jo Coulier en regelt de algemene werking van de sector. Het is samengesteld uit de leden van het Secretariaat (zie hieronder) en twee vertegenwoordigers van de regio en van iedere provincie; bovendien kunnen de regio en iedere provincie een jonge militant en een gepensioneerde als waarnemers afvaardigen. Het Uitvoerend Bestuur voert de beslissingen uit van de congressen en de Vlaamse comités.
- Secretariaat – Het Secretariaat is samengesteld uit de leden van het Algemeen Secretariaat (zie hieronder), de regiosecretaris, de provinciaal secretarissen en de adjunct-provinciaal secretarissen. Tijdens de maandelijkse vergaderingen wordt de werking van de sector geregeld en worden de beslissingen van het Uitvoerend Bestuur geïmplementeerd.
- Algemeen secretariaat – De dagelijkse leiding en coördinatie van de sector ligt bij de drie leden van het Algemeen Secretariaat: Nancy Libert (algemeen secretaris), Jean-Luc Barbery (adjunct-algemeen secretaris) en Marc Borremans (adjunct-algemeen secretaris). Ieder van hen heeft zijn specifieke bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
- Commissies – ACOD Onderwijs heeft zes permanente commissies die zich met een niveau of een aspect van het onderwijs bezighouden. De leden van deze commissie zijn gewone militanten, die door hun regio of provincie afgevaardigd worden. Iedere commissie heeft de opdracht om binnen haar domein de actualiteit op te volgen en het Uitvoerend Bestuur en het Secretariaat te informeren en adviseren. Naast deze zes permanente commissies worden ook – met dezelfde opdracht, maar voor een beperkte periode – adhoccommissies opgericht, bijvoorbeeld rond de HBO5-problematiek of rond de werkdruk die voortvloeit uit de invoering van digitale communicatieplatformen.
Een overzicht van onze commissies:
- Commissie Basisonderwijs
- Commissie Secundair Onderwijs
- Commissie Hoger Onderwijs
- Commissie Een Leven Lang En Breed Leren (volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs)
- Commissie Leerlingenbegeleiding (clb, opvangcentra en leerlingenbegeleiders)
- Commissie Diversiteit
De werking van al deze organen wordt geregeld door ons statuut. U kan de tekst hier bekijken.