Sommige personeelsleden hebben door de coronacrisis opvangproblemen voor hun kind. Als je je in die situatie bevindt, dan moet je samen met het school- of centrumbestuur een oplossing zoeken, bijvoorbeeld door over te stappen op thuiswerk. Als dat niet mogelijk is, dan kan je eventueel verlof wegens overmacht nemen.
In principe is verlof wegens overmacht beperkt tot vier dagen per kalenderjaar. In het kader van de coronacrisis kan je dit getal overschrijden.
Deze maatregel geldt van 8 november 2021 tot en met 31 december 2021.
Wanneer kan je het uitgebreide verlof wegens overmacht nemen?
Je moet aan een van volgende voorwaarden voldoen:
- Je woont samen met een minderjarig kind dat:
- Niet naar zijn kinderdagverblijf of school gaat, omdat het kinderdagverblijf, de klas of de school waarvan het deel uitmaakt, sluit als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
- Verplicht afstandsonderwijs volgt.
- In quarantaine of in isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
- Je hebt een gehandicapt kind ten laste, ongeacht de leeftijd van dat kind. Dat kind kan niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen gaan, of kan niet langer genieten de intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen, als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Opgelet:
- Het recht op verlof wegens overmacht geldt enkel wanneer thuiswerk niet mogelijk is.
- Als je samenwoont met de andere ouder van het kind, kan ofwel jij ofwel je partner voor eenzelfde periode het verlof opnemen.
Administratieve formaliteiten
Je brengt je school- of centrumbestuur onmiddellijk op de hoogte en bezorgt:
- een medisch attest tot bevestiging van quarantaine of isolatie van het kind;
- een aanbeveling tot quarantaine of isolatie afgegeven door de bevoegde instantie;
- een attest van het kinderdagverblijf, van de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen, dat de sluiting bevestigt van de betrokken instelling of de betrokken klas als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In dit attest staat vermeld wanneer de sluiting van toepassing is.
Je neemt dit verlof met volledige dagen. Deze dagen moeten evenwel niet aaneensluiten.
Gevolgen voor statuut en inkomen
Als je het recht op TADD nog niet hebt, moet je opletten. Om dat recht te verwerven, moet je 360 dagen dienstanciënniteit hebben, waarvan je er 200 effectief gepresteerd hebt. Verlof wegens overmacht telt wel mee voor de 360 dagen dienstanciënniteit, maar niet voor de 200 dagen effectieve prestaties.
Je ontvangt tijdens dit verlof 80 procent van je brutosalaris. Daarbij geldt er plafond van bruto 2437,40 euro. Voor een gehuwd tweeverdiener zonder kinderen ten laste betekent dat netto 1746,00 euro.
Voorlopig weten we niet of de bijkomende dagen verlof wegens overmacht invloed hebben op het pensioen.
Nancy Libert algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur haar dan een e-mail. |