Lijst met vragen
- Ik ben reeds iets meer dan 7 jaar bezig in het onderwijs, maar volgens mijn betalingsuittreksel bedraagt mijn anciënniteit maar 6 jaar en 5 maanden? Moet ik dit laten corrigeren?
- Onze directeur wil ons belasten met busbegeleiding. Zij zegt dat zij ons hiervoor niet kan vergoeden. Kunnen wij dit weigeren?
- Mijn directeur heeft mij drie weken voor het einde van vorig schooljaar ontslagen. Kan de vakbond daar nog iets aan doen?
- Ik heb deelgenomen aan de laatste staking. Heb ik recht op een stakingsvergoeding?
- Ik heb net vernomen dat ik zwanger ben en ik heb mijn recht op TADD nog niet verworven? Ga ik nu in moeilijkheden raken?
- Ik moet naar de notaris. Kan ik daarvoor verlof nemen?
- Ik ben voor 12/24 vastbenoemd en zou dit jaar graag voor de resterende 12 lestijden vastbenoemd worden. Er zijn inderdaad 12 lestijden vacant verklaard, maar de schepen van onderwijs wil die toekennen aan een collega. Kan dat?
- Ik ben vastbenoemd als opvoeder-internaat en heb de kans een betrekking op te nemen in de gemeentelijke basisschool in mijn eigen dorp. Moet ik dan ontslag nemen in mijn instelling voor ik kan beginnen in de school in mijn dorp?
- Ik ben gisteren na school met collega’s nog een terrasje gaan doen. Toen ik twee uur later naar huis reed, had ik een ongeval. Is dit een arbeidsongeval?
- Ik ben momenteel ongeschikt wegens een arbeidsongeval. Mag ik mij naar het buitenland begeven?
- Ik maak in mijn vrije tijd meubels en soms verkoop ik wel eens een stuk. Moet ik me dan laten registreren als zelfstandige in bijberoep en moet ik belastingen betalen op de inkomsten uit die verkoop?
- Ik wil zelf mijn ontslag geven. Hoe doe ik dat? Hoe lang duurt mijn opzeggingstermijn?
- Ik ben tijdelijke (geen TADD’er!) en deed tot vorige week een interim ter vervanging van een langdurig zieke onderwijzer. Een andere tijdelijke deed ook een interim als onderwijzer, maar de titularis van haar betrekking is sinds deze week opnieuw in dienst. Nu heeft de directeur mij ontslagen en mijn betrekking aan die andere interimaris gegeven. Kan dat zomaar?
- Ik wil volgend jaar halftijds gaan werken maar ik ben bang dat mijn directie mij iedere dag zal doen komen, zodat ik eigenlijk niet zal kunnen genieten van mijn half time. Heb ik geen recht op een aantal vrije halve dagen?
- Mijn vrouw bevalt begin november en ik zou graag tien dagen vaderschapsverlof nemen. Moet ik die aaneensluitend nemen en mag ik zelf kiezen wanneer ik die dagen neem?
- Mijn vriendin bevalt volgende maand. Wij zijn niet getrouwd en ook niet wettelijk samenwonend. Heb ik dan wel recht op tien dagen omstandigheidsverlof?
- Ik hoor mijn collega’s spreken over ‘nieuwe affectatie’ en ‘mutatie’. Wat is het verschil?
- Ik word in principe op 1 januari 2009 vast benoemd. Men heeft mij echter verteld dat het departement sommige benoemingen niet aanvaardt. Hoe kan ik te weten komen of mijn vaste benoeming aanvaard is?
- Mijn dokter heeft me ziekteverlof voorgeschreven tot en met 9 februari. Ik zou van 29 januari tot en met 4 februari mijn dochter willen opzoeken in Spanje. Mag dat?
- Ik ben in ziekteverlof en mag van mijn dokter mijn woning verlaten. Toen ik gisteren om drie uur ’s middags thuis kwam van de winkel, stak er een briefje van de controlegeneesheer in mijn bus: ik moest me bij hem aanmelden tussen half twee en half drie. Mag dat zomaar? Wat doe ik nu?
- Mijn huisarts had mij tot 26 mei ziekteverlof voorgeschreven, maar de controlegeneesheer heeft mij opgedragen mijn werk op 12 mei te hervatten. Daarop heeft mijn huisarts mij een nieuw medisch attest en een PERS16 gegeven waarmee ik van 13 tot 26 mei in ziektevelof kon blijven. Gisteren kreeg ik van het Departement Onderwijs het bericht dat ik van 13 tot 26 mei ongewettigd afwezig was en dat mijn wedde voor die periode wordt teruggevorderd. Kan dat zomaar?
- Ik ben kleuteronderwijzeres en heb net vernomen dat ik zwanger ben. Mijn collega beweert dat kleuteronderwijzeressen die bedreigd worden door een beroepsziekte, niet meer mogen thuisblijven maar automatisch worden ingeschakeld in de administratie van de school of de scholengemeenschap. Klopt dit?
- Ik ben zwanger. Hoe moet ik dat melden op school en hoe vraag ik mijn bevallingsverlof aan?
Vragen & antwoorden
1. Ik ben reeds iets meer dan 7 jaar bezig in het onderwijs, maar volgens mijn betalingsuittreksel bedraagt mijn anciënniteit maar 6 jaar en 5 maanden? Moet ik dit laten corrigeren?
Vermoedelijk verwart u dienstanciënniteit met geldelijke anciënniteit. Uw dienstanciënniteit wordt geteld vanaf de eerste dag van uw onderwijscarrière, of u voltijds of deeltijds gewerkt heeft, speelt geen rol. Uw geldelijke anciënniteit wordt geteld ten vroegste vanaf de minimumleeftijd van uw barema (vb. 141, 158 of 501, zie betalingsuittreksel).
Voor (kleuter-)onderwijzers en leraars (bachelors, regenten, gegradueerden enz…) is de minimumleeftijd 22 jaar. Voor leraars (masters, licentiaten, ingenieurs enz…) is dat 24 jaar. Opvoeders en administratief medewerkers HSO (63 punten) starten op 20 jaar, opvoeders en administratief medewerkers HOKT (82 punten) op 22 jaar.
Indien u dus zegt dat de geldelijke anciënniteit op uw betalingsuittreksel 6 jaar en 5 maanden bedraagt terwijl u iets meer dan 7 jaar in het onderwijs actief bent, dan vermoed ik dat u iets meer dan 7 maanden gepresteerd hebt voor de minimumleeftijd van uw barema.
2. Onze directeur wil ons belasten met busbegeleiding. Zij zegt dat zij ons hiervoor niet kan vergoeden. Kunnen wij dit weigeren?
Voor het basisonderwijs bestaat er een zogenaamde negatieve lijst, die opgenomen is in het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997. In deze lijst staan alle taken die niet behoren tot de opdracht van het personeel en die niet kunnen worden opgenomen in de functiebeschrijving:
- het organiseren van busvervoer;
- het uitvoeren van materieel onderhoud en/of herstellingen van en in de school;
- het bijwonen van en het meewerken aan godsdienstige, levensbeschouwelijke of socio-culturele activiteiten buiten schoolverband;
- de opvang van kinderen tijdens klasvrije namiddagen en de schoolvakanties;
- bijlessen of therapie geven voor en na de schooluren;
- huisbezoeken afleggen (kan tot de opdracht van het sociaal, psychologisch en orthopedagogisch personeel behoren);
middagtoezicht houden; - verzekeren van busbegeleiding;
- het verkeer regelen op de openbare weg;
- het vervullen van administratieve en/of organisatorische taken van de directie of het schoolbestuur (behoort tot de taak van het administratief personeel).
3. Mijn directeur heeft mij drie weken voor het einde van vorig schooljaar ontslagen. Kan de vakbond daar nog iets aan doen?
Jammer genoeg kan de vakbond niets meer voor u doen. U hebt slechts een beperkt aantal dagen om tegen de beslissing van uw directeur in beroep te gaan. Een wijze raad: contacteer uw vakbond onmiddellijk indien u een probleem hebt.
Ook al hebt u gelijk, een klacht kan en zal onontvankelijk verklaard worden als u de voorziene termijn niet respecteert…
4. Ik heb deelgenomen aan de laatste staking. Heb ik recht op een stakingsvergoeding?
Indien u uw regio- of provinciaal secretaris een kopie bezorgt van het individueel betalingsuittreksel (‘loonfiche’) waarop het salaris werd afgehouden, dan ontvangt u van ons een stakingsvergoeding. U doet er goed aan op de kopie te vermelden dat u een stakingsvergoeding wenst te ontvangen. Dit alles uiteraard in de veronderstelling dat u lid bent van ACOD Onderwijs!
5. Ik heb net vernomen dat ik zwanger ben en ik heb mijn recht op TADD nog niet verworven? Ga ik nu in moeilijkheden raken?
U hoeft zich niet per se zorgen te maken. Om uw recht op TADD te verwerven moet u – binnen uw ambt en scholengemeenschap – minstens 580 dagen anciënniteit verworven hebben, waarvan u er minstens 400 effectief gepresteerd hebt. Dagen waarop u afwezig was (ziekteverlof, loopbaanonderbreking, schorsing e.d.) komen niet in aanmerking voor die 400 dagen. Bevallingsverlof, verlof wegens moederschapsbescherming en verwijdering wegens bedreiging door een beroepsziekte echter wel. In principe zou zwangerschap geen beletsel mogen zijn om het recht op TADD te verwerven.
6. Ik moet naar de notaris. Kan ik daarvoor verlof nemen?
Dit hangt af van de reden van uw bezoek aan die notaris. Indien u een huis wil kopen, dan maakt u uw afspraak best buiten de schooluren. Indien u echter naar de notaris moet naar aanleiding van het overlijden van een van uw ouders, dan kan u gebruik maken van omstandigheidsverlof. Bepaalde ‘gebeurtenissen‘ geven immers recht op een of meer dagen omstandigheidsverlof; u kan dit verlof opnemen indien het in verband staat met de ‘gebeurtenis’ waarvoor u het neemt.
Uw regio- of provinciaal secretaris kan u zeggen of u in uw geval recht hebt op omstandigheidsverlof.
7. Ik ben voor 12/24 vastbenoemd en zou dit jaar graag voor de resterende 12 lestijden vastbenoemd worden. Er zijn inderdaad 12 lestijden vacant verklaard, maar de schepen van onderwijs wil die toekennen aan een collega. Kan dat?
Indien die collega nog niet vastbenoemd is, dan hebt u voorrang en moet het schoolbestuur die 12 lestijden aan u toewijzen. Een personeelslid dat reeds gedeeltelijk vastbenoemd is, heeft immers voorrang op een tijdelijk personeelslid. Indien die collega echter eveneens gedeeltelijk vastbenoemd is of een nieuwe affectatie of een mutatie vraagt, dan spelen er andere regels. U doet er alleszins goed aan tijdig contact op te nemen met uw regio- of provinciaal secretaris.
8. Ik ben vastbenoemd als opvoeder-internaat en heb de kans een betrekking op te nemen in de gemeentelijke basisschool in mijn eigen dorp. Moet ik dan ontslag nemen in mijn instelling voor ik kan beginnen in de school in mijn dorp?
Als u vastbenoemd bent en in een andere instelling (en/of in een ander ambt) een betrekking wil opnemen, kan u een verlof tijdelijk andere opdracht (TAO) nemen. U behoudt uw oorspronkelijke vaste benoeming maar wordt als tijdelijke aangesteld in die andere instelling (en/of in dat andere ambt). De TAO kan op eender welk ogenblik beginnen en wordt beëindigd zoals een tijdelijke aanstelling van beperkte duur. Let wel op: indien u een TAO neemt en in een ander ambt wordt aangesteld, geldt voor u de bezoldiging en de prestatieregeling van dat ambt!
9. Ik ben gisteren na school met collega’s nog een terrasje gaan doen. Toen ik twee uur later naar huis reed, had ik een ongeval. Is dit een arbeidsongeval?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
10. Ik ben momenteel ongeschikt wegens een arbeidsongeval. Mag ik mij naar het buitenland begeven?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
11. Ik maak in mijn vrije tijd meubels en soms verkoop ik wel eens een stuk. Moet ik me dan laten registreren als zelfstandige in bijberoep en moet ik belastingen betalen op de inkomsten uit die verkoop?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
12. Ik wil zelf mijn ontslag geven. Hoe doe ik dat? Hoe lang duurt mijn opzeggingstermijn?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
13. Ik ben tijdelijke (geen TADD’er!) en deed tot vorige week een interim ter vervanging van een langdurig zieke onderwijzer. Een andere tijdelijke deed ook een interim als onderwijzer, maar de titularis van haar betrekking is sinds deze week opnieuw in dienst. Nu heeft de directeur mij ontslagen en mijn betrekking aan die andere interimaris gegeven. Kan dat zomaar?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
14. Ik wil volgend jaar halftijds gaan werken maar ik ben bang dat mijn directie mij iedere dag zal doen komen, zodat ik eigenlijk niet zal kunnen genieten van mijn half time. Heb ik geen recht op een aantal vrije halve dagen?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
15. Mijn vrouw bevalt begin november en ik zou graag tien dagen vaderschapsverlof nemen. Moet ik die aaneensluitend nemen en mag ik zelf kiezen wanneer ik die dagen neem?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
16. Mijn vriendin bevalt volgende maand. Wij zijn niet getrouwd en wij zijn niet wettelijk samenwonend. Heb ik dan wel recht op tien dagen omstandigheidsverlof?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
17. Ik hoor mijn collega’s spreken over ‘nieuwe affectatie’ en ‘mutatie’. Wat is het verschil?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
18. Ik word in principe op 1 januari 2009 vast benoemd. Men heeft mij echter verteld dat het departement sommige benoemingen niet aanvaardt. Hoe kan ik te weten komen of mijn vaste benoeming aanvaard is?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
19. Mijn dokter heeft me ziekteverlof voorgeschreven tot en met 9 februari. Ik zou van 29 januari tot en met 4 februari mijn dochter willen opzoeken in Spanje. Mag dat?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
20. Ik ben in ziekteverlof en mag van mijn dokter mijn woning verlaten. Toen ik gisteren om drie uur ’s middags thuis kwam van de winkel, stak er een briefje van de controlegeneesheer in mijn bus: ik moest me bij hem aanmelden tussen half twee en half drie. Mag dat zomaar? Wat doe ik nu?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
21. Mijn huisarts had mij tot 26 mei ziekteverlof voorgeschreven, maar de controlegeneesheer heeft mij opgedragen mijn werk op 12 mei te hervatten. Daarop heeft mijn huisarts mij een nieuw medisch attest en een PERS16 gegeven waarmee ik van 13 tot 26 mei in ziektevelof kon blijven. Gisteren kreeg ik van het Departement Onderwijs het bericht dat ik van 13 tot 26 mei ongewettigd afwezig was en dat mijn wedde voor die periode wordt teruggevorderd. Kan dat zomaar?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
22. Ik ben kleuteronderwijzeres en heb net vernomen dat ik zwanger ben. Mijn collega beweert dat kleuteronderwijzeressen die bedreigd worden door een beroepsziekte, niet meer mogen thuisblijven maar automatisch worden ingeschakeld in de administratie van de school of de scholengemeenschap. Klopt dit?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.
23. Ik ben zwanger. Hoe moet ik dat melden op school en hoe vraag ik mijn bevallingsverlof aan?
Raadpleeg uw regio- of provinciaal secretaris. Indien u nog geen lid bent, dient u zich eerst aan te sluiten. Vul hier het formulier in.