Vastbenoemde personeelsleden voor wie in hun school of centrum onvoldoende uren zijn, worden ‘ter beschikking gesteld wegens ontstentenis van betrekking’ of, zoals men in de leraarskamer zegt, ‘boventallig verklaard’. Eind augustus en begin september treden de reaffectatiecommissies in werking: zij wijzen deze personeelsleden een andere betrekking toe door hen te reaffecteren of weder te werk te stellen. In het julinummer van Tribune hebben we hier een uitgebreid artikel aan gewijd. Je kan dat nog steeds lezen op onze website. Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) heeft inmiddels het rapport over de Vlaamse reaffectatiecommissie voor het schooljaar 2019-2020 gepubliceerd. Wij hebben het voor jou gelezen.
Het rapport bevat cijfers over de aantallen personeelsleden die ter beschikking werden gesteld wegens ontstentenis van betrekking en vervolgens gereaffecteerd en/of wedertewerkgesteld zijn. Je vindt er ook de cijfergegevens over personeelsleden voor wie geen passende betrekking gevonden werd.
In het rapport staan ook de cijfergegevens van de schooljaren daarvoor, maar het is opletten geblazen als je vergelijkingen wil maken. De regelgeving is de jongste jaren immers grondig gewijzigd, zeker vanaf 2010-11. In 2015 werd de werking van die Vlaamse Reaffectatiecommissie opgeschort voor scholen die behoren tot een scholengemeenschap.
Het rapport is een must voor wie interesse heeft in de historiek van de reaffectatie in het Vlaams onderwijs en liefhebber is van data.
Onderstaande tabel toont aan dat in het schooljaar 2019-2020 ruim 9289 personeelsleden voor minstens een tot al hun vast benoemde uren betrokken waren in de werkzaamheden van de diverse reaffectatiecommissies. Omgerekend gaat het over 3897,90 voltijds equivalenten.
Het rapport meldt een stijging van het aantal personeelsleden voor wie een gedeeltelijke of volledige betrekking gevonden moest worden in een andere school of een ander centrum. Dit komt doordat het voorafgaande schooljaar er extra mogelijkheden voor vaste benoeming waren. Er waren meerdere datums waarop men kon benoemen en men kon bovendien benoemen in betrekkingen van personeelsleden die bepaalde verloven hadden genomen. Als een personeelslid met zo een verlofstelsel weer in dienst treedt, ontstaat er een ontstentenis van betrekking. Er werden aldus meer benoemingen uitgesproken dan het aantal beschikbare betrekkingen.
Personeelsleden kunnen echter vooraf ook aangegeven dat voor hen geen andere betrekking moet gezocht worden. Op 30 juni 2020 bevonden 433 personeelsleden zich in die situatie. Uiteraard ontvangen ze geen salaris voor de uren die ze niet presteren.
Voor 410,05 voltijds equivalent personeel kon geen passende betrekking gevonden worden. Hiervoor worden verschillende redenen uitgebreid opgesomd in het rapport :
- De Vlaamse reaffectatiecommissie beperkt haar toewijzingen tot personeelsleden die meer dan twee uur ter beschikking gesteld zijn.
- De omvorming van de opvangcentrum in het gemeenschapsonderwijs naar internaten met permanente openstelling (IPO) in 2015.
- De opschorting van de werkzaamheden tot op het niveau van de scholengemeenschap eveneens vanaf 2015.
- De wijziging van de regelgeving in het volwassenenonderwijs.
- De maatregelen rond het M-decreet. Hierdoor ondersteuningsnetwerken ontstonden, maar niemand kon verplicht worden daar een betrekking te aanvaarden. Bovendien daalde de omkadering in het buitengewoon onderwijs, omdat daar minder kinderen ingeschreven werden.
De cijfers zijn niet 100% accuraat, omdat de informatie die de scholen aan het ministerie bezorgen, niet altijd correct is en die fouten soms laat rechtgezet worden. Hierdoor wordt op het moment van het vastleggen van de cijfers voor het rapport steeds een kleine groep van personeelsleden ten onrechte als boventallig aanzien. De fout wordt pas later in het jaar gecorrigeerd.
Het volledig rapport kan je hier vinden.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |