Wekelijks overleggen het kabinet van de minister, de onderwijsadministratie, de koepels, het GO!, de Federatie BE en de vakbonden over de impact van de coronacrisis op het volwassenenonderwijs. In de media gaat de aandacht voornamelijk uit naar het leerplichtonderwijs en het hoger onderwijs, maar ACOD Onderwijs houdt een volwassen vinger aan de coronapols.
Wat staat vast?
- Fysieke lessen in volwassenenonderwijs herstarten NIET op 18 mei.
- Er is nog niets beslist over de herstart van de fysieke lessen of het contactonderwijs in het volwassenenonderwijs. Ook voor de geschorste stages is er op dit moment nog geen nieuwe beslissing.
- Wanneer de huidige maatregelen voor het volwassenenonderwijs opgeheven worden en onder welke precieze voorwaarden de lessen dan weer in het centrum kunnen doorgaan, is nog niet bekend. Voor het volwassenenonderwijs blijven dus de huidige coronamaatregelen gelden, zowel voor fysieke lessen als stages.
- Eén week na de heropstart in het leerplichtonderwijs evalueert het onderwijsveld samen met de GEES (Groep van Experts belast met Exitstrategie) de praktisch-organisatorische werking en de impact op de evolutie van de epidemie. Op grond van deze evaluatie kan worden overgegaan tot de opening van bijkomende instellingen of leerjaren.
- In het voorstel van het Vlaamse onderwijsveld is opgenomen dat voor het volwassenenonderwijs, inclusief de basiseducatie (en het hoger en deeltijds kunstonderwijs), zo snel als mogelijk in overleg met de GEES ook beslissingen zullen genomen worden. Dit zal echter niet vroeger dan 18 mei gebeuren.
Financiële bezorgdheden
Er leven bij de centra en het personeel, maar ook bij de cursisten veel bezorgdheden over de financiële impact. Die wordt gemonitord door de administratie (AHOVOKS). Daarom is het belangrijk dat centra tijdig en nauwgezet de realiteit registreren in DAVINCI. Tijdens het overleg vernam ACOD Onderwijs dat dit niet bij alle centra het geval is. Dit is nochtans belangrijk : voor de opheffing van de schorsing om fysiek les te geven, de financiële impact en gevolgen naar de toekomst toe voor een centrum en het personeel. Op basis van die gegevens worden maatregelen voorgesteld die de gevolgen van deze crisis moeten verzachten. Als de informatie fout is, dan zullen de maatregelen onvoldoende blijken.
Vragen en bekommernissen?
Cursussen opstarten en na twee weken annuleren en registreren als niet opgestart, alsof niets is gebeurd heeft verregaande consequenties naar personeel toe. We roepen alle personeelsleden op om dit aan ons te melden. Dit is maar één voorbeeld, we beschikken over tientallen voorbeelden.
Stel je vraag of deel je bekommernis gerust aan onze secretarissen in de regio en provincies. Zij verzamelen dit en zorgen dat het discreet de overheid bereikt.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |