Vorige maand is het rapport afwezigheden naar aanleiding van ziekte van het onderwijspersoneel verschenen. Daarin vinden we voor het kalenderjaar 2020 gedetailleerde statistische gegevens over ziekteverlof, verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en langdurig verlof om medische redenen.
We hebben de voorbije jaren deze rapporten besproken in Tribune en daarbij vooral op tendenzen gewezen. 2020 − het eerste jaar met corona – was echter niet te vergelijken met 2019. COVID-19 zorgde voor meer fysieke en psychische ziektegevallen, personeelsleden moesten gedurende een bepaalde periode geen medisch attest indienen, scholen werden gesloten, er werd afstandsonderwijs georganiseerd, men kon verlof wegens heirkracht nemen…. De constellatie was in 2020 totaal anders dan de jaren ervoor, het is deze keer dus moeilijk om tendenzen aan te wijzen.
Toch kunnen we één ontwikkeling moeilijk negeren. Het aantal klachten over de controles door Certimed is bijna verdrievoudigd (van 68 naar 198). In de meeste gevallen hadden die klachten te maken met de communicatie van de controlearts.
Als we ons tot 2020 beperken, valt op dat 40,07 procent van de aandoeningen van psychosociale aard zijn. Als we toch even naar de vorige jaren kijken, dan zien we dat dat iets lager is dan in 2019 (42,84 procent) en hoger dan in 2018 (39,60 procent).
Bij mannen ligt het percentage beduidend hoger dan bij vrouwen (46,18 tegenover 41,08 procent). Directiepersoneel is in deze groep veel sterker vertegenwoordigd dan de andere categorieën. In de leeftijdsgroep van 56 tot 65 jaar heeft 66,62 procent van de ziektedagen van directiepersoneel een psychosociale oorzaak, voor de andere personeelscategorieën is dat ‘slechts’ 50,78 procent. Psychosociale aandoeningen zijn bovendien de voornaamste reden om Langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen te nemen.
ACOD Onderwijs neemt het probleem van de psychosociale aandoening zeer ernstig. Voor de uitbraak van COVID-19 waren wij gestart met een reeks vormingen voor onze afgevaardigden en militanten over burn-outpreventie. Er waren zelfs al terugkomdagen gepland, maar omwille van COVID zijn die uitgesteld. Vorig jaar hebben wij onze schouders gezet onder een brede bevraging van de KULeuven en Odisee naar werkbaar werk en arbeidsbeleving in het onderwijs. In mei organiseren wij rond dit thema een dag voor onze commissieleden. Dit is geen luxeprobleem, wij menen dat de bestrijding van psychosociale belasting de uitval van personeelsleden terugdringt en zo bijdraagt tot de strijd tegen het lerarentekort.
Je kan het volledige rapport inkijken op de website van het Ministerie van Onderwijs. Je vindt er ook de rapporten van de vorige jaren.
De artikels die we vorig jaar en het jaar daarvoor over het rapport afwezigheden naar aanleiding van ziekte hebben gepubliceerd, vind je in de Tribunes van februari 2020 en maart 2021 en elders op onze website.
Jean-Luc Barbery adjunct-algemeen secretaris Wil je de auteur contacteren? Stuur hem dan een e-mail. |