Mag iedereen staken?
Staken is een absoluut recht voor ieder personeelslid, of je nu tijdelijk of vast benoemd bent. Je moet zelfs niet aangesloten zijn bij een vakbond om te kunnen staken. Uiteraard krijgen enkel leden een stakingsvergoeding (40 euro).
Staken wij altijd voor een volledige dag?
Je kan staken voor een dag, voor een halve dag en voor een uur. Je kan zelf beslissen wat jou best uitkomt. Als je enkel in de voormiddag een opdracht hebt, moet je geen volledige dag staken. Opgelet: voor een staking van een uur krijg je geen stakingsvergoeding.
Heeft staken financiële gevolgen?
Wie staakt, heeft geen recht op salaris. Als je één dag — d.w.z. meer dan een halve dag — staakt, dan verlies je 1/360 van je brutojaarsalaris. Staak je een halve dag — d.w.z. van meer dan een uur tot een halve dag — dan verlies je 1/720 van je brutojaarsalaris. Staak je een uur, dan verlies je 12 % van 1/360ste van het brutojaarsalaris. Deelname aan een staking heeft verder geen financiële gevolgen, niet op je eindejaarstoelage of vakantiegeld, niet op je uitgestelde bezoldiging, niet op je pensioen,…. Ook je geldelijke anciënniteit loopt gewoon door. Bij loonverlies betaalt ACOD Onderwijs een stakingsvergoeding uit. Dezer keer bedraagt die 40 euro. Je hebt recht op deze vergoeding wanneer:
- ACOD Onderwijs een stakingsaanzegging heeft ingediend of de staking nadien heeft erkend.
- Je in orde bent met je ledenbijdrage.
- Je aan de hand van je salarisbrief kan aantonen dat je loonverlies hebt geleden. Je kan je salarisbrief downloaden op Mijn Onderwijs. Als de personeelsverantwoordelijke van je school of centrum je tijdig als staker meldt aan het ministerie, dan wordt je salaris de maand zelf verminderd. Als dat niet gebeurt, krijg je de maand nadien een herziening van je salaris. Zorg dus dat je de juiste salarisbrief downloadt en naar je secretaris doorstuurt.
Heeft staken andere gevolgen?
Staken heeft geen weerslag op je dienstanciënniteit. Tijdelijken moeten wel opletten. Om het recht op TADD te verwerven, moeten ze een bepaald aantal dagen effectief gepresteerd hebben. Omdat ze op een stakingsdag geen effectieve prestaties leveren, telt die dag niet mee.
Wat met niet-stakers?
Personeelsleden die niet deelnemen aan de staking, komen volgens hun gebruikelijke dienstrooster naar de school of het centrum en vervullen — voor zover mogelijk — hun normale opdrachten. Zij kunnen enkel volgens hun normale lessen-, vervangings- en toezichtroosters ingeschakeld worden voor toezichten.
Hoe meld ik me als staker?
Als je effectief deelneemt aan de staking, moet je de directeur hiervan op de hoogte brengen uiterlijk op het ogenblik waarop je opdracht normaal zou aanvangen. Een stakend personeelslid kan voor geen enkele opdracht opgeëist worden, dus ook niet voor bijvoorbeeld een personeelsvergadering of een oudercontact.
Mag de directeur vooraf vragen wie zal staken?
De kans is groot dat je directeur de dag(en) voor de staking een rondvraag zal doen om te weten te komen wie zal staken. Hij doet dat wellicht met de beste bedoelingen, namelijk om de werking van de school of het centrum te verzekeren.
Wat met de leerlingen en cursisten?
De leerlingen moeten op de school terechtkunnen en de school moet voor opvang zorgen. Als vóór de staking uit het overleg met de vakbondsafgevaardigde(n) van de school zou blijken dat het aantal niet-stakende personeelsleden niet zal volstaan om de normale opdrachten waar te nemen, dan dient het schoolbestuur te zorgen voor een doelmatig toezicht. Als het organiseren van toezicht onmogelijk blijkt, kan het schoolbestuur beslissen om de school te sluiten. De directeur moet de ouders altijd op voorhand laten weten of de school of het centrum open zal zijn tijdens de staking. Hij moet hen ook op de hoogte brengen van de maatregelen die getroffen zijn voor de opvang van de leerlingen.
Heb je nog vragen? Wend je dan tot ons secretariaat in je buurt.